A. In ‘Casablanca’ ligt het basisconflict tussen een opstandig individu en een gevestigde overmacht. Rick Blaine staat op de zwarte lijst bij de Nazi’s en is gevlucht naar Casablanca, waar hij een café opent. Verder zijn er nog twee andere figuren, Victor Laszlo en zijn vrouw Ilsa Lund, ook op de vlucht van de Nazi’s. Het verhaal speelt zich volledig af in Casablanca, een plek waar veel mensen via de zwarte markt visa kochten om naar de Verenigde Staten door te reizen.
B. Het verhaal wordt discontinu verteld. Wanneer we Ilsa leren kennen bijvoorbeeld valt het meteen op dat zij Rick kent, maar pas in het verdere verloop van het verhaal wordt uitgelegd vanwaar en hoe. Ook wordt pas op het einde van het verhaal verteld waarom Ilsa niet mee is gegaan naar Casablanca toen ze nog bij elkaar waren in Parijs.
C. Er is een zakkenroller die steelt van de nieuwkomers terwijl hij hen waarschuwt voor de vele zakkenrollers. Het is een vrij en statisch motief om te benadrukken hoe het leven in Casablanca eraan toe ging. Rick Blaine zegt in de film enkele keren ‘I stick my neck out for no one’, dat is een leidmotief om zijn personage te typeren. Hierachter verbergt zich een abstract motief: Rick Blaine is zo gekwetst geweest door Ilsa dat hij zich niet meer inspant om anderen te helpen. Hij is bang teleurgesteld te worden. Een ander leidmotief is dat van de andere grote cafébaas in Casablanca die ook op de zwarte markt visa verkoopt: hij doodt altijd muggen met zijn muggenmepper. Een derde leidmotief is dat Rick Blaine nooit bij zijn klanten gaat zitten om mee iets te drinken. Deze gewoonte wordt pas doorbroken wanneer Ilsa Lund binnenkomt met haar man Victor Laszlo.
D. 1) Rick Blaine is een protagonist in het verhaal. Hij is een knappe mysterieuze man die altijd goed gekleed gaat. Hij is afstandelijk van iedereen, zijn pianist Sam is de enige persoon die hij echt vertrouwt. Rick is een round character en een dynamisch personage. Op het einde van de film stelt hij zich meer open en doet hij weer zijn best om mensen te helpen. Hij helpt een jong Bulgaars koppel naar Amerika te gaan en helpt Ilsa en haar man.
2) Sam, de zwarte pianist in Rick zijn café, is een flat character. Hij reisde met Rick mee van Parijs naar Casablanca. Hij is een flat character omdat hij echt een type voorstelt: de trouwe volger. Wanneer een andere cafébaas in Casablanca hem voorstelt om voor hem te komen werken aan een hoger loon weigert Sam. Verder is hij niet blij wanneer Ilsa terug verschijnt omdat zij Rick in de steek had gelaten. Hij is altijd proper gekleed, maar minder chique dan Rick. Hij is een statisch personage, want hij maakt geen ontwikkeling door.
E. Zoals ik hierboven al vermelde is de chronologie discontinu. De relatie tussen Ilsa en Rick wordt pas in de loop van het verhaal verduidelijkt aan de hand van een flashback na de bekende woorden van Rick “of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine”. Op een bepaald moment komt er ook een prospectief element voor. Rick zegt tegen de politieprefect Louis Renault dat er nog een vriendschap tussen hen zal groeien, wat op het einde van de film echt zo is wanneer Louis voorstelt om samen te gaan vechten me het Franse verzet. (“Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.”)
F. Ik heb de film met heel veel plezier gezien, ik kijk dan ook heel graag oude films. Eén scène is me zeker bijgebleven. Wanneer de Duitse majoor Heinrich Strasser samen met zijn officieren ‘Die Wacht am Rhein’ begint te zingen in het café van Rick, reageert Victor Laszlo door de Marseillaise te zingen. Snel zingt het hele café mee en overstemmen ze samen de majoor en zijn soldaten. Ik vind dit een heel mooi moment. De mensen zijn ook niet bang om dit te doen, Casablanca is namelijk nog steeds onbezet Frankrijk.